O původu českého knedlíku

„Spisovatel Thomayer ve svém článku stěžuje si, že nezná původ českého knedlíku. To probudilo ve mně vzpomínku na tuto historku, kterou jsem ve svém dětství slyšela od jedné staré ženy vyprávět. Zajímavé jest, že nebyla dle této verze vynálezkyní knedlíku žena, nýbrž – voják!

Bylo to za války (snad 1866) ve vojenském ležení, kde vojáci měli z mála co vařit a ještě kuchař byl nešika. Upekl jednou placky tak okoralé, že se to dalo ztěžka jísti. I zbylo spousta tvrdých kůrek a kousků. Tu přišel jeden prostý voják a prohlásil, že jim z toho něco dobrého udělá. Rozkrájel všechny ty tvrdé zbytky a zamíchal do trošky těsta z mouky a vody připraveného, osolilo a urobil z toho koule, které dával do vařící vody. Kuchař se tomu posmíval, že z toho nic kloudného nebude; když to ale uvařené voják rozkrájel a pomastil sádlem, všechněm to náramně chutnalo. Voják ten jmenoval se Knedl a po něm to jídlo ono nazváno knedlíkem. později rozšířilo se jídlo, zlepšené ovšem, mezi lid a uchovalo si až do dnešního dne název po svém vynálezci…

(Gusta Alstrová-Zářecká-Kieswettrová, spisovatelka a překladatelka) 

Redaktor časopisu Český lid, Čeněk Zíbrt (univerzitní profesor, ředitel Knihovny Národního muzea, etnograf) k tomu počátkem 20. století dodal:
Vyprávění o vzniku knedlíku je snad pozoruhodnou lidovou etymologií slova knedlík, jídlo samo je však podstatně starší než z poloviny 19. století, nalezneme o něm zmínku již v Husově díle…“

Z knihy Šel psotník po humnech, nakl. Petr Nový,1997

Komentáře

  1. Eva napsal(a)

    Když se řekne knedlík, tak se mi vybaví jedna příhoda. Bylo to těsně po revoluce (jen tak pro pořádek té v r. 1989). Navštívila jsem místních bufet za účelem zakoupení nějaké dobrůtky a přede mnou ve frontě stálo několik německých turistů. Polohlasně se dohadovali, co si dají u nás dobrého. Některé dobrůtky asi neznali, tak tipovali co to je, k čemu se to jí a jak to asi chutná. Zaujala mě jedna paní ve středních letech, která si hlasitě poručila “knéééédl” und……. a bylo ticho. Prodavačka ztuhla a nevěřícně na paní koukala, jestli to myslí vážně. Paní si poručila houskový knedlík – podotýkám že celý a zabalený ve fólii – a mísu vlašského salátu. Už si nepamatuji jak to dopadlo, jestli paní tuto kombinaci dostala, nebo ji byla rozmluvena, ale vždycky, když se mluví o houskových knedlících, tak tuto historku dávám k lepšímu.

  2. Radkin Honzák napsal(a)

    Shora zmíněný profesor Thomayer o knedlíku napsal:
    „Myslím, že zrušení knedlíků… by bylo pro český národ katastrofou, jíž si ani netroufám k ničemu přirovnati. A přece sám jsem zažil, že Francouzi o knedlíku vyslovili se s pohrdáním.
    Naproti tomu v Praze a ve středních Čechách nejsme mistry v úpravě zeleniny… Naši lidé zde také celkem zeleninu nemají rádi. Jsme-li nuceni ve zdejší nemocnici za účelem léčebným živiti nemocného, na př. při úplavici cukrové, nějaký den zeleninou, snáší nemocný tohoto druhu stravu zpravidla nerad, ba i s odporem.“
    J. Thomayer: Skeptické poznámky o výživě. In: Pestré kapitoly, Praha, Česká grafická akc. společnost „UNIE“, 1919.

Napsat komentář