Z babiččiny kuchařky/ Lívance

Nová doba trhla oponou i v českých kuchyních a na našich talířích se tak v průběhu posledních dvou desetiletí začaly zabydlovat pokrmy exotických chutí a vůní. Jídla podle tradičních českých receptur jakoby úměrně s tím mizela ze scény nejen v domácnostech, ale i v restauracích. Ale i chuťové buňky mají paměť, a tak nám tu a tam vnuknou vzpomínku na starou dobrou babiččinu kulajdu, její nepřekonatelnou domácí paštiku, lívance a další úžasné pokrmy, až se nám sliny sbíhají.

Proč však na dobroty, jimiž nás naše babičky krmily a hostily ve dnech všedních i svátečních, jen s nostalgií vzpomínat a nechávat si chuť na ně zajít?  

Jihočeské lívance

 Potřebujeme na cca 20 kusů: 1 droždí ( 42g), špetku soli, 750 g polohrubé mouky, 3 celá vejce, 6 polévkových lžic krystalového cukru, vanilkový cukr, 3/4 l mléka, kůru z 1 citronu nebo pomeranče, balíček mražených jahod (malin, borůvek), vodu, solamyl, 1 tučný tvaroh, 2 smetanové lipánky, tuk (sádlo).

Malé množství mléka mírně ohřejeme, přidáme trochu cukru, rozdrobíme do něj droždí a necháme kvásek vykynout. Do mísy vysypeme mouku, trochu osolíme, přidáme 2 lžíce cukru, nastrouhanou kůru z důkladně omytého citronu (pomeranče), rozšlehaná vejce, zbylé mléko. Vše důkladně promícháme v řídké těsto, necháme kynout. Během kynutí několikrát zamícháme. (Pozor, ať nedopadnete  jako v pohádce Hrnečku, vař!).

Ovoce dáme do kastrolu, zalijeme menším množstvím vody, přidáme zbytek cukru a rozvaříme. Nakonec přidáme v trošce vody rozmíchaný solamyl a krátce povaříme. Tvaroh smícháme se smetanovým lipánkem a vanilkovým cukrem.

Vykynuté těsto lijeme střední naběračkou na litinový tál, který jsme předem pomazali sádlem Obracíme, každý hotový lívanec by pak měl správně vypářit na síťce (roštu). Lívance zdobíme rozvařeným ovocem a kopicí ochuceného tvarohu. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.

Lívance podle tohoto receptu je nejlepší připravovat, pokud je k dispozici samostatný litinový tál (chalupářské vybavení), tak mají možnost se roztáhnout a nenasáknou tolik tukem. (S použitím klasického lívanečníku by to nebylo ono.)

(Recept  od pí. Maršíkové z Jižních Čech, která strašně ráda připravovala, právě tato sladká jídla.)

Napsat komentář