Koláčky z penzionu „pro svobodné pány“

Strávníci v penzionu pro svobodné pány, kde vařila známá mé babičky, si velmi pochvalovali její koláčky.

Oni ti pánové byli vůbec na sladké. Týden co týden zamilované koláčky a pokaždé se po nich hned zaprášilo. (Tajemství: Tato nekynutá dobrota nedá  moc práce!)

Na těsto potřebujeme: ½ kg hladké výběrové mouky, 200 g másla, 30 g droždí, 10 lžic mléka, 3 kostky cukru.

Na vál prosejeme mouku, přidáme změklé máslo (to se za časů babičky vždy muselo koupit čerstvé na trhu), přidáme kvásek z droždí, mléka a cukru a vše dobře propracujeme. Hotové těsto vyválíme na placku asi ½ cm vysokou, nakrájíme na čtverečky, na střed naneseme lžičkou náplň (použít můžeme tvaroh, marmeládu, mák, ořechy) a rohy proti sobě spojíme. Koláčky potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme drobenkou (máslo, cukr a mouka ve stejném poměru) a pečeme při 180 ˚C cca 20 minut. Hotové koláčky řádně pocukrujeme, chuť ještě zvýrazní přidání cukru vanilkového.

Komentáře

  1. Peggy napsal(a)

    Tohle určitě vyzkouším, porovnám ještě z mým receptem, jsou také bez kynutí a jsou naprosto dokonalé! dííík!

Napsat komentář