Nápady do kuchyně: Fíky


Fíkovník je stromem dávné minulosti, platí na něj známé “Již
staří Řekové a Římané…”, ano již oni fíky užívali jako
léčebného prostředku. Fíky jsou plody zmíněného fíkovníku, který pochází z Malé Asie z provincie Karie, podle níž mají vědecký název Ficus carica. U nás jsou známé převážně v sušeném stavu.
Čerstvé fíky, které jsou již na našem trhu běžně k mání,
mají zelenou až fialovou barvou a dobře vyzrálé jsou skutečnou pochoutkou.
Čerstvé fíky před použitím omyjeme a osušíme. Kvalitní sušené fíky mají být na stisk měkké, tenká slupka by měla být na povrchu pokryta jako pelem slabou vrstvou vykrystalizovaného cukru.
Lahodnou sladkou chutí se vyznačují čerstvé fíky, které se podávají jako chutné stolní ovoce a lze je přidávat do ovocných salátů a dezertů.
Sušené fíky mohou posloužit jako výživný a chutný dezert, přidávají se do ovocných salátů, do některých moučníků (známý biskupský chlebíček) nebo do müsli.

Fíkový salám
120 g práškového cukru, 20 g fíků, 100 g ořechů, 1 žloutek, 30 g mandlí, 20 g pomerančové kůry naložené v cukru, 1 balíček vanilkového cukru

1) Všechny předepsané ingredience (fíky, ořechy umeleme, mandle a
pomerančovou kůru nakrájíme na nudličky) dobře smísíme.
2) Vypracujeme těsto a vyválíme na tenký váleček – salám.
3) Salám obalíme v práškovém cukru a necháme v chladu do druhého
dne schnout.

Fíkové řezy
5 čtvercových oplatků, 4 bílky, 240 g práškového cukru, 240 g mandlí, 24 g fíků, 2 – 3 čerstvé fíky

1) Z bílků ušleháme tuhý sníh a přimícháme prosátý práškový cukr,
přidáme mleté mandle a drobně krájené fíky.
2) Promíchanou směsí potíráme v jednotlivých vrstvách oplatky.
3) Naplněné oplatky na několik hodin zatížíme a poté krájíme
řezy.
4) Hotové řezy zdobíme plátky čerstvých fíků nařezanými ostrým
nožem.

Komentáře

  1. Ondra napsal(a)

    Mňam,hned bych si něco dal.Škoda,že nemůžu.Už týden mám kvůli zánětu rozřízlou pusu,takže až budu srkat svůj vývar,budu myslet na fíkový salám.

Napsat komentář