Cibule, česnek, pór: Hrrr na rakovinu!

Mnohé průzkumy prokázaly, že osoby užívající po celý život velké množství česneku a cibule jen zřídka onemocněly některým typem rakoviny, především nádorovým onemocněním tlustého střeva, vaječníků a hrtanu.

Látky obsažené v těchto potravinách totiž mají antioxidační schopnosti a chrání buňky před vznikem mutací a posléze množení nádorů. Laboratorní testy na tkáních a zvířatech rovněž prokázaly, že právě výtažky z cibule a česneku mohou zabránit vzniku nádorových buněk, jejich růstu, množení a dokonce i šíření dále do těla.
Cibule obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin E a karoteny. A z minerálů železo, zinek, síru, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď, jód. Hlavním rytířem v boji proti původcům anginy a chřipky je v cibuli obsažený allicin – látka se silně antibiotickým účinkem

V roli léčitele
– Cibule posiluje žaludek a střeva, kde napomáhá udržet zdravou mikroflóru.
– Také zlepšuje chuť k jídlu i trávení.
– Cibule se užívá k redukci vysokého krevního tlaku.
– Pomáhá také předcházet zdravotním komplikacím, jako jsou křečové žíly, poruchy prokrvování (např. studené ruce a nohy), hemeroidy.
– Snižuje hladinu krevního cukru.
– Je také známá jako přírodní afrodiziakum, zlepšuje prokrvení pohlavních orgánů a stimuluje libido.
-Cibule snižuje také hladinu cholesterolu.
– Je vhodným prostředkem proti zácpě.

Cibulový sirup na kašel
Nadrobno nakrájíme cibuli a na ni dáme trochu cukru a anýzu. Zavřeme do skleničky a počkáme až cibule pustí šťávu. Té pak užíváme 1 lžičku 3-4x denně.

Cibulový čaj
Nadrobno nakrájené 2 cibule vaříme ve 300 ml vody doměkka. Scedíme, odvar osladíme medem a pijeme několikrát denně při nachlazení a kašli.

Cibulačka 
Do hrnce nalijeme 1 litr vody, přidáme vrchovatou lžičku soli a majoránku. Na prkénku oloupeme 3 cibule a pět stroužků česneku – cibuli na půlkolečka, česnek kromě dvou stroužků na plátky – a vhodíme do hrnce s vodou. Uvaříme doměkka. Nakonec přidáme ještě prolisovaný zbylý česnek, naservírujeme na talíře a posypeme hrstí strouhaného sýra a nasekanou petrželkou.

Cibulový koláč
175 g hladké mouky
Sůl
bílý pepř
85 g másla
3 lžíce strouhaného sýra
1 žloutek.
Náplň: 2 červené cibule, 5 bílých cibulí, 2 lžíce oleje, 1 lžíce cukru krystal, 1 lžíce rajčatového protlaku, 100 g nastrouhaného sýra.

Z přísad vypracujeme těsto a nakonec dle potřeby  přidáme vodu. Vyválíme kruh, dáme ho do koláčové formy, kterou nevymazáváme ani nevysypáváme. Těsto na dně propícháme vidličkou. Korpus dáme na 7 minut předpéct. Mezitím připravíme náplň: nasekáme cibuli a na pánvi na oleji orestujeme dozlatova. Přidáme trochu cukru a když začne karamelizovat, přidáme rajčatový protlak a ještě orestujeme. Směsí naplníme koláč, okořeníme, posypeme sýrem a zapečeme.

Plněné cibule
4 větší cibule,2 rajčata, 1 papriku, 300 g vařené rýže, petrželka, sladká paprika, sůl, pepř, olej.
Omáčka: 150 g taveného sýra, 100 ml mléka, 100 ml zakysané smetany, bazalka, koriandr, sladká paprika, sůl.

Oloupeme cibuli. U cibule skrojíme patku, aby stála. Ostrým nožem vyndáme střed cibule. Tyto připravené nádobky vaříme v osolené vodě asi 10 min. Zatím orestujeme zbytek vykrájené cibule, přidáme uvařenou rýži, pokrájená rajčata, papriku a koření. Uvařené cibule naplníme směsí a dáme do zapékací misky. V mléce rozpustíme sýr, přidáme zakysanou smetanu, bylinky a koření. Touto omáčkou zalijeme cibule a zapékáme asi 10 min.

Smažené cibulové kroužky
8 větších cibulí
sůl
1 vejce
hladká mouka
strouhanka
olej na smažení.
Oloupanou cibuli nakrájíme na silnější kolečka a rozebereme na jednotlivé kroužky. Osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme na oleji dozlatova, nejlépe ve fritovacím hrnci.

Pozor!
Cibule vařením své účinky neztratí, zatímco česnek je účinnější v syrovém stavu.

Česnek nejen na upíry
Česnek snižuje riziko vzniku srdečných nemocí a rakoviny. Pomáhá snižovat krevní tlak a zamezuje vzniku infekcí. Je čistícím prostředkem pro plíce, nosní dutiny a hrtan, pomáhá lidem s onemocněními dýchacích cest a astmatu. Česnek povzbuzuje tvorbu trávících šťáv, pomáhá při vylučování odpadových látek z těla.

Česnekový sirup na vysoký tlak
Asi půl hodiny vaříme v litru vody 10 dkg krystalu, lžíci fenyklu, 5 celých stroužků česneku. Pak scedíme, slijeme do láhve a pijeme celý den po menších skleničkách. Sirup musí mít teplotu místnosti.

Pórek
Pórek se užíval jako vynikající prostředek ke zlepšení hlasu a proti kašli. I dnes je doporučován po léčbě antibiotiky vývar z pórku, protože pomůže obnovovat normální bakteriální flóru. Tento vývar doporučovaly naše prababičky také jako prostředek proti dětskému průjmu. Rozříznutý pórek se používal v souvislosti s kousnutíma žihadlem, protože neutralizuje jed a snižuje bolest. Výborně působí také na spáleniny. Jeho účinek je dán podobnými látkami jako u cibule, zvláště opět souborem fytoncidů.

Pikantní pórek s houbami
1/2 červené feferonky
sůl
8 lžic oleje
200 g hub šiitake
200 g hlívy ústřičné
1 kg pórku
400 g lahůdkových cibulek
150 ml zeleninového vývaru
3 lžíce jablečného octa,
2 lžíce citronové a 2 lžíce pomerančové šťávy
4 lžíce sójové omáčky,
pepř.
Očištěné houby nakrájíme na plátky a opečeme na rozpáleném oleji. Oloupané cibulky rozčtvrtíme a spolu s omytým pórkem nakrájíme na kousky. Osmahneme je na 1 lžíci oleje, podlijeme vývarem a dusíme. Smícháme ocet, oba druhy šťávy, sójovou omáčku,na proužky nakrájenou feferonku a opepříme. Spolu s houbami přidáme k pórku a znovu dusíme.

Nevím, jestli je tohle správný příspěvek do Labužníkova nebe, ale rozhodně jsou tyhle návody cestou ke zdraví a k prodloužení života na zemi!

Komentáře

  1. rustica2 napsal(a)

    Pní Mílo,
    jen bych chtěl podotkonout, že na jednu důležitou a pro většinu světových kuchyní nenahraditelnou surovinu jste zapomněla – a to je Chilies(čili).
    Krom jeho protirakovinovým účíkúm funguje i jako antiseptikum, analgeticum, proti artitidě, srovnává krevní tlak, pomáhá při cukrovce, ………..a je to zdroj vitámínu C aobsahuje i karoten B.
    V neposlední řadě je čili považováno i za afrodiziakum:-)

    • Camilla napsal(a)

      Už staří Mayové používali chilli, hlavně v kombinaci s čokoládou, ale rozhodně ne v “neposlední řadě.” Používali ho s důvěrou,…

      • rustica2 napsal(a)

        ano,ano, čili s čokoládouje supr omáčka jak ke steakům, tak i k polentě či tortilám.
        Nedávno jsem dostal recept na česnek v karamelu, přiznám se že jsem to ještě nezkoušel, ale hned jak bude čas a chuť vyzkouším a poreferuji. Případně i recept odtajním.
        Číňani trvrdí, že znali a používali čili již před Kolumbusem. Možná je to pravda.
        Nedávno dokázali, že vymysleli fotbal dávno před Angličany.

  2. wbgarden napsal(a)

    Vitamím C – cibule, vitamín Č – česnek, bez toho to nejde, ale zkusil jsem dle zde receptu cibulové kroužky. Super…
    Ovšem jako přílohu používám zásadně klíče, jak říkají mí nejbližší. Neb zatím živému vše živé pochopitelně. Mrtvoly pokud možno nejím, i když takový uleželý gulášek, že….
    Klíče tu…
    http://wbgarden.com/wbgarden%20sprouts.JPG

    • rustica2 napsal(a)

      Smažená cibule je vynikající(znám to), italové dělají tzv. Fritto-Mistto což je smažená zelenina (mrtkev ,cibule,celer,petržel,rajčata,paprika,pórek prostě vše co je zrovna dostupné)
      Já dělám indickou smaženou cibuli v těstíčku /Bhaji/.
      Je to jednoduché, rychlé, a hlavně ta cibule zůstane křupavá i po vychladnutí. I studená chutná dobře.
      V misce smíchám vodu, mouku, kurkumu, kmín, čili, sušený mletý koriandr, sůl a trošku prdopeče(prášek do pečiva) vytvořím husté těstíčko ve kterém obaluji silnější (asi 3-5mm) kroužky cibule a hned smažím. Nechám okapat přebytečný olej posypu rozsekaným zeleným koriandrem a jím. Buď samotné nebo jako součást indického menu.
      http://cejpovna.webnode.cz/images/200001683-ced4ccfce5-public/indie+%289%29.JPG
      cibule je úpně vepředu,za ní je Pakora, nahoře je kuře tandoori

Napsat komentář