Babiččina mléčná polévka (Kulajda)

Vzpomínka na tuto polévku z dětství je pro mne tak trochu pohádková. Co si budeme povídat, ne každé dítě má v oblibě kopr.


Babička pocházela z Východočeského kraje, tudíž se v jejích pohádkách objevoval Krakonoš. U jídla na nás nešla s oním známým „za maminku, za tatínka, za pejska….“, ale právě s pohádkou o Krakonošovi, jak si vařil polévku a po horách do ní sbíral různé bylinky a semínka. A my děti jsme s očima navrch hlavy poslouchaly a pěkně přitom papaly polévku. Pohádka končila větou: „A jak nám pan Krakonoš vyrostl!“ Nechci se teď na svoji babičku zlobit, ale někdy mám pocit, že jsem vyrostla (bohužel ne do výšky) až moc.

Na polévku potřebujeme: 1 l mléka, svazeček čerstvého kopru, 250 ml smetany na vaření, 3 vejce, 4 brambory, 150 g másla, 3 polévkové lžíce hladké mouky, sůl, ocet, 2 bobkové listy, lžičku celého pepře, lžičku nového koření.

Do hrnce dáme rozpustit máslo (trochu si odlijeme stranou), zasypeme hladkou moukou, zamícháme a uděláme světlou máslovou jíšku, kterou zalijeme mlékem a smetanou a pořádně metlou prošleháme. Přidáme koření, sůl a za občasného promíchání provaříme cca 20 minut. Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostky, dáme uvařit do mírně osolené vody. Vajíčka rozšleháme, vlijeme na zbylé rozpuštěné máslo a necháme srazit jako míchaná vejce.

Polévku po provaření procedíme, přidáme omytý posekaný kopr, opatrně přilijeme lžíci octa (Nesmí být studený, jinak se nám polévka může srazit!). Do polévky přidáme míchaná vejce a uvařené scezené brambory. Podle chuti popřípadě přidáme sůl a ocet.

Pokud byla kulajda na oběd, zásadně se pak podávaly bramborové placky pečené nasucho a maštěné máslem. Ty jste si možná podle receptu mojí babičky už vyzkoušely.

Napsat komentář