Léčivé účinky ovoce/ 4

GRAPEFRIUT
Účinky : Obsahuje vitamín C. Růžový je na něj bohatší než bílý. Mimoto obsahuje betakaroten, jenž se v organizmu mění na vitamín A, který napomáhá zachovat si mládí a chrání nás před infekcemi.

Množství : Růžový grapefruit denně pokryje denní dávku vitamínu C.

 

HROZNY
Účinky : Všechny sorty hroznů patří k nejzdravějším druhům ovoce vůbec. Hrozny obsahují kyselinu listovou, barviva, minerální látky a stopové prvky. Z minerálních látek má nejvíce draslíku, který pomáhá organizmu nejen při odstraňování odpadních látek, řízení srdečního rytmu, ale pomáhá i jasnému myšlení. Vlákniny, které jsou ve slupkách hroznů, podporují činnost střev. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Regeneruje vrchní část pokožky, zmírňuje stavy při žlučových a ledvinových kamenech. Dodává množství antioxidantů. Šťáva se používá při léčbě chorob, které vznikají hromaděním toxinů v těle. Působí močopudně a žlučopudně, mírně prohání. Protože mají hrozny močopudný účinek, pomáhají z těla vyplavovat škodlivé látky. Snižují kyselost žaludečních štáv. Výhodou hlavně pro podzimní dny, kdy mnozí z nás pociťují nostalgii za létem a těžko se vyrovnávají se změnami počasí, je, že hrozny zmírňují únavu a deprese. Pro svou výživovou hodnotu jsou doslova energetickou bombou.

Množství : Hrozny můžeme v syrovém stavu použít při výrobě salátů, na zpestření studených mís či jednohubek, hlavně sýrových. Kombinace rokfóru a bobule hroznů je opravdu vynikající. Základním pravidlem je mít kvalitní hrozny, čerstvé, ve střední velikosti, s pevnou slupkou a se šťavnatou a masitou dužinou. Z kvalitního základu je potom i kvalitní produkt.

 

HRUŠKA
   Účinky : Obsahuj mimo vitamínů hlavně vápník, fosfor a lehce stravitené cukry. Mají antibakteriální, močopudný a posilující účinek, hlavně v kombinaci s ovesnými vločkami. Plody nebo šťáva se používají v lidovém léčitelství při obezitě, močových kamenech, vysokém krevním tlaku. Vařené a pečené se používají proti kašli a na záduchu, odvar ze sušených hrušek proti průjmům. Hrušky pročišťují střeva, odstraňují zácpu a jiné poruchy trávení. Některé odrůdy obsahují v dužině drobná zrníčka, která lidem s citlivými střevy a poruchami žlučníku, pokud se jedí syrová, způsobují těžkosti. Plané hrušky mají léčivější účinky, než hrušky ušlechtilé.

Množství : Když občas sníme hrušku, pozitivně si  tím stimulujeme lepší náladu.

 

JABLKO
Účinky : Jablka téměř neobsahují bílkoviny, mají však vysoký obsah vody, málo sacharidů a ve slupce nepatrné množství vody. Mimořádně jsou bohatá na vitamíny a stopové prvky.

Jablka mají vysoký obsah draslíku. Jablko obsahuje až 30% vlákniny. Regenerují a očišťují organizmus, snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Jsou účinná  při bolestech hlavy a závratích. Pomáhají proti průjmu i zácpě. Proti průjmu pomáhajú sladká jablka, při zácpě zase kyselá, která povzbuzují činnost střev. Jsou osvědčeným prostředkem při těžkostech s klouby. Podporují odolnost proti chorobám. Jablka působí jako vynikající omlazovací kúra. Ze slupky a dužiny, které chrání jaderník, se v lidském organizmu uvolňují látky s léčivým i preventivním účinkem. Odvar z jabloňových květů má uklidňující účinky a zmírňuje záchvaty kašle. Při chřipce a kašli se osvědčilo pití šťávy z jablek. Jemně nastrouhané jablko i se slupkou konzumované večer váže ve střevech toxické látky.

Množství : Víceré výzkumy potvrdily, že konzumace jednoho jablka ráno a večer výborně regeneruje a očišťuje organizmus.

 

JAHODY
Účinky : Obsahují mangan, který účinkuje jako afrodiziakum. Také urychľují látkovou výměnu a dodávají vitamíny E a C, které vážou volné radikály. Jsou tradičním diuretikem a přinášejí úlevu při revmatizmu a dně.

Množství : Stačí jíst 20dkg denně v době sezóny, dají se již koupit i mimo ni..

 

MERUŇKY
Účinky : Obsahují kyselinu listovou, pantotenovou a betakaroten, které brzdí procesy stárnutí a ulehčují regeneraci buněk. Zlepšují náladu a odstraňují únavu a poruchy soustředění. Podporují imunitní systém buněk a chrání je před vlivem volných radikálů. Urychlují tvorbu buněk. Pomáhají regulovat krevní tlak. Mají vysoký obsah rozpustné vlákniny. Jsou výborným zdrojem železa. Mají příznivý vliv na sliznici plic silných kuřáků.

Množství : Čerstvé, nebo sušené meruňky jezte libovolně. Pecky ale ne! Už tři plody obsahují karoteny v množství poloviční denní potřeby dospělého člověka. Hrst sušených meruněk nahradí dospělému okolo 20% denního příjmu draslíku, ženám více než 10% železa a mužům téměř 20%.

Upozornění : Meruňkové pecky obsahují hořký amygdalin a jsou jedovaté. Ani těhotné ženy by pro vysoký obsah mědi neměly konzumovat mnoho meruněk. U některých náchylných lidí mohou meruňky vyvolat průjem a při nadměrné konzumaci i celkovou slabost.

 

OŘECHY
Účinky : Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem draslíku, magnezia, zinku, mědi, selenu a kyseliny folové. Uklidňují a mají pozitivní vliv na mozek. Loupané ztrácejí mnoho výživných vlastností.

 

POMERANČE
Účinky : Vitamíny a selen posilují obranyschopnost organizmu. Kalium a magnezium organizmus pročišťují. Jsou zdrojem vitamínu C. Mají protirakovinové účinky. Snižují hladinu cholesterolu v krvi a posilují krevní vlásečnice.

Množství : Pomeranče v jakémkoli množství podporují odolnost proti chorobám. Výzkumem se zjistilo, že lidem kteří jedli denně 100g citrusového ovoce se snížilo riziko rakoviny. Čerstvě vytlačená šťáva má vysoký obsah vitamínu C, draslíku a kyseliny listové.

 

ŠVESTKY
Účinky : Ideální spojení vápníku a fosforu působí blahodárně na posílení kostí a pomáhá trávení.

Sušené švestky jsou známy svým laxativním účinkem a poskytují užitečné množství vlákniny a železa.

Komentáře

  1. Eliska napsal(a)

    Tak to tady budu do sto padesáti, poněvadž snad nikdo nemůže sníst už více ovoce než konsumuji já.Jak naše, tak z dovozu. Dokážu sníst kg pomerančů na posezení , nebo obrovský hrozen vína , taky švestky ty miluji a jablka tak ty jím denně. A samozřejmě dětem od nejutlejšího věku jsem denně dělala ovocné pyré a později misky plné nakrájeného ovoce a oni ho všechno skonzumovali a dnes to samé dělají svým dětem.
    Kolikrát jsem se sešla s názorem že dítě ovoce nejí, bodejť , nechce třeba celé jablko , ale nakrájené na kostičky ho sní celé. I můj 18 letý vnuk sní plnou misku jakéhokoliv ovoce omytého a nakrájeného. Někdo řekne , proč se s tím krájet at to snědí v celku , ano sem tam taky si dají jablko nebo hrozen vína , banán , ale né v tak velkým množství a ne denně. A mě to baví jim to chystat – vnoučatům a tak vím že ty vitamínky do těla dostanou. A jdu si dát blumy a jablko ……….vitamínům zdar!!!

Napsat komentář